Noord Zuid Kungfu

Noord Zuid Kungfu

 

Traditionele Chinese vechtkunst te Zoetermeer

Noord Zuid Kungfu is een eclectische stijl. Belangrijkste invloed is Zuid Shaolin (Saolim) uit de Chinese gemeenschap van Zuid Oost Azië daarnaast zijn er elementen van andere Zuid Chinese stijlen zoals Hung Gar, Choy Lee Fat en Wing Chun. Door de sterke invloed van Zuid Shaolin komen Boeddhistische filosofische elementen voor in Noord Zuid Kungfu.

 

Noord Zuid Kungfu wordt een vechtkunst genoemd. Nadrukkelijk géén vechtsport. Het is een traditionele kungfu stijl, in de zin dat er niet getraind word voor deelname aan wedstrijden of andere competitieve elementen. In de Chinese traditionele cultuur, waar het kungfu in ontstaan is, is het de gewoonte dat informatie stukje bij beetje vrijgegeven wordt op het moment dat een leerling daar klaar voor is . Belangrijke informatie zijn dingen die vaak worden herhaald tijdens de trainingen. Hierdoor krijgt de stijl met de tijd steeds meer diepgang.

Wat belangrijk is voor de ontwikkeling in het kungfu, is voor een groot deel afhankelijk van de (persoonlijkheid van) de leerling.

 

Traditie houdt alleen stand als deze zich weet aan te passen aan veranderende tijden. Zo ook hier. Nieuwe inzichten, ontwikkelingen en ontdekkingen blijven een belangrijke rol spelen en zorgen voor een dynamisch geheel.

 

Het is geen verdedigingsport of zelfverdedigingcursus. Het kungfu kan wel ingezet worden ter verdediging. Het uitgangspunt is dat in principe alle bewegingen een praktische toepassing moeten hebben, maar er wordt niet eindeloos gezocht naar zelfverdedigingscenario’s.

 

Een vechtkunst dus. Maar geen kunst in de vorm van show elementen, hoge sprongen, extreem flitsende bewegingen of andere elementen die niet veel met kungfu te maken hebben maar meer in het turnen lijken thuis te horen. Meer de kunst van het blijven zoeken naar verbetering in eigen bewegingen, beheersen van technieken, zoeken naar vloeiendheid, balans, explosiviteit.

 

Eigenschappen die deze stijl gemeen heeft met andere zogenaamde 'zuidelijke' stijlen zijn de lage stevig standen en no-nonsense bewegingen. Alhoewel niet voor de show of demonstratie ontworpen zijn de bewegingen, mits correct uitgevoerd, mooi en sierlijk om te zien.

 

De term “Noord Zuid” (南北) kan men heel letterlijk nemen, maar goed vertaald betekend het: “afkomstig vanuit heel China”. Het gaat niet één specifieke vorm van Shaolin of kungfu is maar een versie die ontstaan is na bestudering van vele verschillende stijlen door de jaren heen.

Een bekend gezegde in de vechtsport is: "Southern fists and Northern kicks" (南拳北腿). Het is een manier om aan te geven dat de vechtkunsten in heel China voor komen en elk deel van China zijn eigen karakteristieke vorm heeft.