Training

Noord Zuid Kungfu

 

Traditionele Chinese vechtkunst te Zoetermeer

In Zoetermeer is er één per week mogelijkheid om lessen te volgen en wel op de donderdagavond van 19:30 uur tot 20:30 uur in de gymzaal aan de Carmenshouw 9.

 

Met uitzondering van de zomervakantie, zijn er géén schoolvakanties; elke week is er gelegenheid tot training. De gemeente Zoetermeer sluit de gymnastiekzalen gedurende 6 weken in de zomer. Indien gewenst kan er op een buiten locatie doorgetraind worden.

 

Laatste training is op 7 juli 2016 en de eerste training na de vakantie is op 25 augustus 2016.

 

De trainingen worden verzorgd vanuit de Stichting Noord Zuid Kungfu; de stichting heeft geen winstoogmerk en draait op de inzet van vrijwilligers.

 

Als je eens mee wil komen trainen, dan kan je eenmalig en vrijblijvend drie kennismakingstrainingen volgen voor 10€. Hierbij krijg je een idee van de basisprincipes van het kungfu en kan je eens zien hoe er het er zoal aan toe gaat. Meestal wordt kungfu training pas leuk na langere tijd; enige maanden tot een jaar. Daarom kun je in ieder geval maar beter drie kennismakingstrainingen volgen; met één proefles is het onmogelijk er achter te komen of je het leuk zal vinden of niet.

 

Er is een kleding voorschrift; zwarte trainingsbroek en zwart t-shirt, beiden zonder merk, namen of strepen. Schoenen met een platte zool; liever geen hardloopschoenen met een wat hogere hak.

 

Indien je interesse gewekt is dan kan je aspirant lid worden. De maandelijkse contributie voor aspirant leden bedraagt 18€.

 

Na 6 maanden bestaat de mogelijkheid om volledig lid te worden. Een volledig lid krijgt een badge met het logo van Noord Zuid Kungfu. Deze word gedragen op het zwarte t-shirt op de linkerborst.

 

Mocht na langere tijd (gemiddeld zo'n vijf jaar) blijken dat kungfu ook jouw passie is geworden dan is assistent worden de volgende stap. Men kan dan assisiteren in de reguliere lessen of invallen indien nodig. Ook is er dan mogelijkheid tot het volgen van extra- en privetrainingen.

 

Assistent zijn is een aanloop naar het worden van instructeur. Instructeur word men na volledige kennisoverdracht en gebleken geschiktheid; hier gaan al snel zo'n tien jaar overheen Vergelijkbaar met een zwarte band zoals bijv. bij karate. Men kan dan zelfstandig en onafhankelijk het kungfu verspreiden en uitdragen.

 

De training is gericht op persoonlijke ontwikkeling en leren kennen van (on)-mogelijkheden van het eigen lichaam.

Het doel is bezig zijn met en verdieping zoeken in het kungfu. Dat is ‘de kunst’. Uiteraard is het zo dat als men hier intensief mee bezig is, is men sportief bezig maar dit is niet het doel op zich.

 

Er zal individueel worden getraind; ieder op zijn eigen niveau, snelheid en interesse. In geval dat er wel klassikaal getraind word dan zal dat korte tijd aan het begin van de les zijn; wat algemene technieken als inleiding.

 

In het Noord Zuid Kungfu blijft men over het algemeen met beide voeten op de grond, bewegingen zijn relatief eenvoudig in vergelijk met andere (moderne) Chinese vechtkunsten.

 

Belangrijk onderdeel van het kungfu zijn de zogenaamde vormen. Series van vastgestelde bewegingen waarin de principes van het kungfu tot uitdrukking komen. Dit kunnen ongewapende vormen zijn maar ook met een wapen zoals een stok, sabel, speer of een hellebaard. Maar ook exotischer wapens zoals drietand,tonfa’s, hark en de “monnik’s spade”.

 

Voor de gevorderden is het van essentieel belang zich bezig te houden met het harden of beter gezegd, ‘zwaar maken’ van handen en onderarmen. Hiertoe word er gedurende langere tijd relatief zacht geslagen, niet met de knokkels, tegen stootzakken gevuld met zand of knikkers en vlakke steen zoals graniet. Hierdoor ontstaat collageen vorming in de hand waardoor deze zeer sterk kan worden. En wanneer op de juiste, ontspannen, manier getraind word dan zal de hand zeer zwaar aanvoelen en de manier van bewegen in het kungfu drastische beïnvloeden en veranderen.